Varování: Útočníci se vydávají za vysoce postavené činitele fakult Masarykovy univerzity

Tímto všechny uživatele varujeme před novým typem podvodných e-mailů, které jsme v posledních dnech v síti Masarykovy univerzity zachytili.

19. 10. 2020

Bez popisku

O co jde?

Útočníci se tentokrát vydávají za vysoce postavené činitele jednotlivých fakult Masarykovy univerzity. Záměrem těchto podvodných e-mailů je zcela jednoznačně využít jméno a postavení osob, za které se vydávají. Zneužít mohou třeba i jméno děkana některé z fakult. E-mailové zprávy mají stále stejnou strukturu, jak můžete vidět na obrázku níže. Kolují však hned s několika významnými jmény. Stejně tak se může měnit i předmět zprávy. Klíčovým faktem je, že adresa odesílatele nesouhlasí s formátem e-mailových adres Masarykovy univerzity. Validní e-mailovou adresu osob si můžete ověřit na https://www.muni.cz/lide.

Bez popisku

Co dělat?

V případě, že podobnou zprávu obdržíte, na e-mail neodpovídejte a nahlaste jej našemu týmu. Pokud nám budete jakoukoli podvodnou zprávu nahlašovat, zašlete ji prosím v ideálním případě včetně hlavičky. Děkujeme!

Závěr 

Pokud chcete získat v Kyberprostoru větší jistotu, doporučujeme navštívit modul Sebeobrany v našem online kurzu Kyberkompas. Kurz je zdarma a pro všechny. Vše důležité o kyberbezpečnosti na Masarykově univerzitě najdete vždy na security.muni.cz. 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.